Op Pokémons jaagt u niet achter het stuur!

Voetgangers, fietsers en autobestuurders nemen grote risico’s

  • 1 seconde onoplettendheid aan 50km/u = 15 meter blind rijden
  • Wereldwijd zijn de eerste ongevallen een feit

Sinds enkele weken ziet u ze in het straatbeeld opduiken: Pokémons. Althans wanneer u het spelletje Pokémon GO speelt met uw smartphone. Maar zelfs wanneer u ervoor kiest om de hype te laten voor wat ze is, dan nog heeft u zonder twijfel de gamers opgemerkt. Afgeleid van wat er zich rondom hen afspeelt en focussend op hun smartphone. Voor deze voetgangers, fietsers en ook autobestuurders is er één boodschap: wanneer u zich in het verkeer begeeft, concentreert u zich ook enkel daarop! 

Augmented reality

Werkelijk overal kan op Pokémons worden gejaagd: in gebouwen, marktpleinen, parken en dus ook op de openbare weg. De augmented realityheeft het grote publiek bereikt. Het systeem om mensen virtueel te belonen – gamification – bestaat al langer. De applicatie is gebaseerd op locatie en plaatst de Pokémon in je directe omgeving, op basis van het GPS-signaal en het kompas van de smartphone. Bovendien zorgt het spelelement ervoor dat gamers naar buiten komen, hun omgeving verkennen en met andere gemotiveerden een praatje slaan over welke zeldzame Pokémon ze wisten te vangen. Dat is de goede kant van het verhaal.

Afleiding

Wereldwijd berichtten media over de eerste ongevallen door het spelletje. Bij uitbreiding is het gebruik van álle applicaties af te raden wanneer men zich in het verkeer begeeft. Dat geldt dus voor autobestuurders en fietsers, maar net zo goed voor voetgangers die de straat oversteken. In elk van deze gevallen wordt naast het eigen leven, ook dat van anderen in gevaar gebracht.

Wat zegt mijn verzekeraar?

Niet om een domper te zetten op de spelvreugde, maar hoe goed bent u beschermd in de jacht op Pokémons? Als voetganger bent u een zwakke weggebruiker en wordt u steeds vergoed voor de geleden lichamelijke schade door de BA Auto van het betrokken voertuig. Bent u echter in fout, dan heeft u nood aan een BA Privé Leven om de schade waarvoor u verantwoordelijk bent, te vergoeden.

Er stappen ook mensen uit hun voertuig om een Pokémon te vangen. Laat in dat geval uw wagen niet onbemand achter terwijl de motor draait. De dekking diefstal in uw omniumverzekering zal op dat ogenblik niet tussenkomen. Bovendien kan je medeaansprakelijk worden gesteld in bepaalde gevallen na diefstal, wanneer bijvoorbeeld de dief een andere Pokémon-zoeker aanrijdt met uw voertuig.

Jagen op Pokémons doe je zó!

  • Enkel als voetganger

  • Wees aandachtig voor wat er rondom u heen gebeurt

  • Als gamer leeft u de verkeersregels na

  • Pokémon GO speelt u niet als autorijdt of fietst

  • Wijs andere gamers op de mogelijke risico’s

 

Bron https://press.axa.be